Joanna, King,
przeczytałem Waszą dyskusję, bardzo ciekawa. Z żoną prowadzimy gabient stomatologiczny w Warszawie. Odnośnie jakości gabinetów / klinik w Warszawie nie chcę się wypowiadać, są pewnie różne, każdy z Was ma swoje doświadczenia. Mimo wszystko myślę, że w Polsce jest wielu dobrze wykształconych lekarzy z dużym doświadczeniem - ceny jak wiecie są dużo niższe niż w Europie zachodniej. Sprzęt i materiały często z pierwszej półki, tak więc nie jest żle.v
Chciałbym Was zapytać na temat ubezpieczeń na leczenie stomatologicze w noweskim systemie zdrowotnym. Czy istnieje w ogóle ubezpieczenie opłacane przez państwo (odpowiednik polskiego NFZ) czy są to ubezpieczenia, które Norwegowie kupują sobie prywatnie. Może inaczej: czy Norwegowie sa ubezpieczeni od leczenia sstomatologicznego, przez państwo, pracodawcę albo sami sobie takowe ubezp opłacają?
Przeczytałem, że bezpłatnie leczy się dzieci i młodzież do 18 lat, dalej, że młodzież w wieku 19-20 płaci 25%. A jak ma się sprawa ze starszymi? studenci, pracujący, emeryci?
Będę Wam bardzo wdzięczny za odpowiedź i podzielenie się informacją.
pozdrowienia, Michal